Erfgoedparel (overig)
groep 7 - 8

Schiedam in WO2 (digitaal)

Gemeentearchief Schiedam

Dit digitale project wordt door de leerkracht gegeven. De PowerPoint geeft info over Schiedam in WO2 en met de zeer verschillende opdrachten gaan de leerlingen aan de slag. Het is omgevingsgeschiedenis en (gedeeltelijk) lesstofvervangend.

Opdrachten: maak een krant uit WO2, onderzoek een verzetskrant, verdiep je in twee gedichten, wandel door Schiedam en maak een stift-gedicht. De meeste opdrachten zijn vakoverstijgend.

Tip: wissel Powerpoint en opdrachten af!!

Weinig tijd?! Desgewenst kan een medewerker van het Gemeentearchief de PowerPoint digitaal (of fysiek in de klas) geven.

Download hier de digitale les

Kenmerken

Type activiteit: Themalessen

Discipline: Cultureel erfgoed

Thema: Geschiedenis, Wereldoriëntatie, Burgerschap

21e eeuwse vaardigheden: Communiceren, Samenwerken, Sociale en culturele vaardigheden, Probleemoplossend vermogen, Kritisch denken, Creatief denken, Probleem oplossen, Informatievaardigheden, Ict-basisvaardigheden

Periode

hele jaar in de klas (digitaal)

Locatie

in de klas en buiten in Schiedam

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

De leerling heeft een goed idee van WO2 en weet hoe WO2 in Schiedam was.

De leerling heeft een paar Schiedamse teksten uit WO2 gelezen, hierover nagedacht en de opdrachten gemaakt. De leerling heeft een wandeling door Schiedam gemaakt en betekenisvolle plekken gezien.

Hoe?

verschillende werkvormen (klassikaal, alleen en in groepjes) op papier en op de computer

Extra informatie

  • Verder nodig:

    De meeste opdrachten zijn op papier (zelf uitprinten!). Voor het maken van de krant moeten de leerlingen informatie zoeken op de computer werken. Eventueel kunnen ze hun voorpagina op de computer maken.

  • Tijdsinvestering:

    Kan aangepast worden aan de behoefte van de klas: van 1 uur tot 10 uur

  • Opmerkingen:

    Download het digitale lesmateriaal. (4 onderdelen)

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Gemeentearchief Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Gemeentearchief Schiedam op 010-219 1943 of via c.nieuwendijk@schiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.