groep 1 - 2

Museum in de klas

Stedelijk Museum Schiedam

Kun je niet met de kleuters naar het museum komen? Dan bieden we twee lessen ook op school aan. De museumdocent geeft op twee verschillende dagen een les van 60 minuten in de klas. De eerste les heet ‘Punten pakken’, de tweede les is ‘Lijnentrekkers en vlakkenvullers’. Door de lessen kort na elkaar in te plannen, raken kinderen vertrouwd met de museumdocent, kunst, kunstenaars en ervaren ze hoe het is om vrij uit te denken en te doen.

Deze les gaat uit van de nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht van kinderen. En draagt bij aan de taalontwikkeling.

Kenmerken

Type activiteit: Programma

Discipline: Beeldend

Thema: Sociale en emotionele ontwikkeling

Leerdoelen: Nederlands, Rekenen/wiskunde, Kunstzinnige oriëntatie

21e eeuwse vaardigheden: Communiceren, Probleemoplossend vermogen, Kritisch denken, Creatief denken

Periode

Augustus 2023 t/m juli 2024

Locatie

Op school

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

Kunstenaars zijn erg nieuwsgierig en zoeken naar nieuwe dingen. Ze staan vaak op het punt iets te ontdekken en maken van hun ideeën kunstwerken. Op die manier maken ze hun punt. Samen speuren de kleuters naar punten in verschillende kunstwerken en in de eigen klas.

Met twee punten kun je een lijn maken, met een derde punt en twee lijnen een vlak. Onze reis loopt langs punten en lijnen en eindigt in een toevalsdier.

Hoe?

Deze les is speciaal voor het museum ontwikkeld door kunstenaar Wolf Brinkman. Volgens Brinkman hebben kinderen de geweldige gave om iets te creëren uit niets. Die gave komt voort uit verbeelding. Taal en meetkunde ziet Brinkman als gereedschappen die kinderen nodig hebben om te kunnen leren over concepten. In zijn lessen ligt de focus op het leren gebruiken van die gereedschappen om vanuit verbeelding te komen tot een creatief proces.

Extra informatie

 • Verder nodig:

  Voor deze lessen zijn nodig:

  • digibord
  • kwasten
  • potten met water
  • schortjes (voor elk kind)
  • De museumdocent neemt papier, verf, krijt en andere materialen mee.
 • Tijdsinvestering:
  • Materialen klaar zetten voor de lessen. Inclusief het klaarzetten van de powerpoint op het digibord.
  • Twee lessen van 60 minuten. Om het beste uit de les op te halen te halen vragen wij jou als leerkracht om mee te doen met de les. Je handhaaf de orde en assisteer de museumdocent waar nodig.
 • Begeleiding nodig: ja
 • Opmerkingen:
  • Lezen van de leerkrachtinformatiebrief ter voorbereiding op de lessen.
  • Wij vinden het fijn om te horen wat de ervaring van de kinderen en docent was. Daarom ontvangt de docent na afloop een digitale evaluatie.

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Stedelijk Museum Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Stedelijk Museum Schiedam op 010-2463666 of via educatie@stedelijkmuseumschiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.