Erfgoedparel (overig)
groep 5 - 7

Familiegeschiedenis

Gemeentearchief Schiedam

Het is een kennismakingsbezoek aan het gemeentearchief dat uit drie onderdelen bestaat. Het eerste deel is een interactief toneelstuk waarin duidelijk wordt hoe de verhoudingen kind, vader, opa, overgrootvader liggen.

In het tweede deel bekijken de kinderen een aantal archiefstukken in ons depot. Elk kind krijgt een kaartje met een naam van een document. De leerlingen proberen de kaartjes bij het goede document te leggen. De archiefstukken sluiten aan bij het thema en bij de belevingswereld van de leerlingen.

Deel drie is de uitwerking van de stamboom. (Voorafgaand aan het bezoek hebben de leerlingen de eigen familiegegevens op een formulier geschreven.)

Kenmerken

Type activiteit: Excursies

Discipline: Cultureel erfgoed

Thema: Geschiedenis, Wereldoriëntatie, Burgerschap

21e eeuwse vaardigheden: Sociale en culturele vaardigheden

Periode

Kan het hele jaar

Locatie

Gemeentearchief Schiedam

Beschikbaarheid

Boekbaar

Wat?

Kinderen leren de beginselen van generaties, familiegeschiedenis, stamboom en de geschiedenis van de stad Schiedam. Dit leren ze door zelf deel te nemen aan een interactief toneelstuk, een (gedeelte van een) stamboom in te vullen en het zien (en beoordelen van) een aantal archiefstukken.

Hoe?

Drama (meespelen en kijken naar een toneelstuk)

Invullen van de eigen stamboom

Bekijken en bespreken van archiefstukken

Extra informatie

 • Verder nodig:

  Soms komen leerlingen uit een familie met een eigen famliewapen of stamboom. Tijdens de excursie is er niet zoveel tijd om hier diep op in te gaan, maar als verwerking in de klas is dit natuurlijk heel leuk.

 • Tijdsinvestering:

  gemiddeld ca. 90 minuten (= 1 1/2 uur)

 • Begeleiding nodig: (minimaal) 2 begeleiders
 • Opmerkingen:

  Leerkracht deelt ca. 2 weken voor excursie de invulformuleren uit. De kinderen vullen die mbv van hun familie in. Voor leerlingen is het leuk en leerzaam om met verschillende familieleden in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld met grootouders. Het is ook een stukje identiteitsvorming.

  Voor groep 5 kan het in het begin van het schooljaar soms nog moeilijk zijn.

Vragen over de activiteit?

Afbeelding Gemeentearchief Schiedam
Neem voor vragen over de activiteit contact op met Gemeentearchief Schiedam op 010-219 1943 of via c.nieuwendijk@schiedam.nl

Waarom?

Cultuurparels

Het volgen van de leerlijn Cultuurparels waarborgt een brede ontwikkeling cultuureducatie voor de leerlingen van groep 1 t/m 8. De uitvoering van de Cultuurparels vindt plaats in opdracht van de schoolbesturen. Zij staan garant voor het budget van 10 euro per leerling per jaar. De programma’s van de Cultuurparels zijn samen met de instellingen en scholen ontwikkeld. Door de Cultuurparels te volgen, bezoekt elke bouw eenmaal elke culturele instelling in de stad en is ook de doorgaande leerlijn Brandersstad voor alle leerlingen van Schiedam gewaarborgd.